terrestrial.se © 2007 • all material on this website is protected by copyright

 

 

 

 

 

SKK stambokförda

Jack Russell Terriers!

 

 

 

 

Välkommen till Kennel Terrestrial!

 

Vi, är Mia och Jörgen Wihlborg. Mia har haft Jack Russell sedan 1991, Jörgen har haft hund sen han träffade Mia. Kennelns första kull kom 2005. Vi bor i nordvästra Skåne i ett 100 år gammalt hus med en 2000 kvm trädgård. Här finns gott om plats för både folk och fä.

Alla våra hundar har en egen arbetsuppgift. Eftersom Jack Russelln är en allroundhund varierar det mellan spår, agility, jakt och lydnad. Våra hundar lever sida vid sida med oss och är givetvis utmärkta familjehundar. Mia i huvudsak står för hundarnas träning, avel och meritering.

 

    

       Jörgen och Mio                       Mia och Castro

 

 

 

 

Kennelns målsättning är:

 

- Att leverera sunda och exteriört bra hundar med utmärkt mentalitet.

- Att bibehålla en aktiv jaktlinje i avel

- Att verka för att valpköparen får möjlighet att upptäcka sin hunds kapacitet och utveckla den.

 

 

Som stöd för våra avelsmål har vi förutom vanlig provmeritering i utställning, jakt och mentalprov även sommarläger för våra valpköpare. Där finns möjligheten att få stöd och hjälp, träffa kullsyskon och föräldrardjur, samt att prova på nytt!

 

 

 

 

 

OM

 

• Hälsa »

Alla hundar som används i avel är hälsotestade enligt rasklubbens rekommendationer.

 

Vi använder aldrig hund belastad med någon form av sjukdom i avel, oavsett om det ingår i rasklubbens hälsoprogram eller ej.

 

Hundarna kollas för patellaluxation och ögonlyses innan avelsdebut, och omlyses igen vid 5 års ålder.

 

• Sporthundar »

Sporthundar är de hundar som används i träning och tävling. De har ett arbete som passar det moderna samhället.

 

Sporthund är vad de flesta söker. En hund att göra roliga saker med. För att en hund skall bli en lyckad sporthund, vara lättränad och samarbetsorienterad krävs vissa egenskaper. Dessa är de samma som egenskaperna hos grythunden. Det är mycket motor, jaktlust, kamplust (leklust).

 

Det är egenskaperna vi använder i lydnad, agility eller spåret. En Jack Russell som saknar sina jaktegenskaper, blir inte heller en lyckad sporthund.

 

• Jakt »

Jack Russelln är en utpräglad grytspecialist. Drevjakt, grisjakt och annat är att betrakta som grädde på moset och är inte varken ett avelsmål eller speciellt vanliga egenskaper hos hundarna.

 

Även om inte alla Jack Russells passar för jakt, anser vi att det är lika viktigt att prova och dokumentera bristen på jaktbegåvning, som närvaron av den samma. Därför provas alla våra hundar med hänsyn till jakt både i provgryt och au naturelle.

 

De hundar som är lämpliga, jagas under säsong. Jakthund, är hund som brukas i jakt. Valpar kan endast vara lovande, men uppnår sin status som jakthund först när de varit upp till bevis.

 

• Rasklubben »

När SKK & FCI 2002 godkände Jack Russell Terriern som ras var Mia med i det ambitiösa gäng som startade dagens rasklubb.Hon blev sekreterare i interimstyrelsen. Det var ett givande arbete som gav insyn i rasens historia och framtid.